WordPress telepítés kezdőknek és haladóknak

WordPress telepítés

Bemutatok 3 féle WordPress telepítési technikát és olyan extra beállításokat, amikkel máshol még nem nagyon találkozhattál pedig minden weboldalhoz kötelező elemek!

WordPress telepítés előtt

 

Webszerver, ahol a weboldalad lakik

Akármennyire is hihetetlen mielőtt rányomnál az „Install WordPress” gombra kell egy hely, ahol ezt el tudod végezni. Ha nincsen otthoni webszervered (feltételezem, hogy nincs), akkor nem tehetsz mást, mint kemény pár ezer forintért évente bérelni egyet – persze szerver bérlésnél is a határ a csillagos ég, de első körben jó lesz valami alap hosting. 

Ajánlom is figyelmedbe az MHosting avagy Magyar Hosting szolgáltatót, ahol elég sok csomag közül tudsz választani. Az első használható csomag itt az „Általános tárhelyek„-nél a START, de ha úgy tervezed, hogy használni is fogod valamire a weboldalad, akkor kezdésnek is indulj egy „Korlátlan 1000”  változattal. Kattints ide, ha szeretnél most túlesni a dolgon (ajánlott, mert a következőkben ez alapján fogunk dolgozni)

Magyar Hosting webszerver szolgáltató

A regisztráció egyszerű, a Korlátlan csomaghoz kapsz egy általad választott domain nevet is ingyen. A .hu-s domain regisztrációnál még kérni fognak bizonyos információkat, de értelem szerűen meg kell adni mindent és nem lesz gond. Pár órán belül használhatod is a tárhelyedet.

Haladó szerverbeállítások a CPanel segítségével

Még mindig a WordPress telepítés előtt vagyunk, de már közel hozzá. Ne ijedj meg a címtől, szerencsére a következő beállításokat mindenki könnyedén meg tudja csinálni, csak éppen NEM NAGYON SZOKTÁK (még a weboldal készítők sem, ami szomorú).

CPanel belépés

Belépés a CPanel-be: ha már megvan az MHosting tárhelyed, akkor belépsz az Ügyfélkapun keresztül, a menüből kiválasztod a „Szolgáltatások„-at és a „Szolgáltatásaim” opciót. A következő oldalon kell lenni a vásárolt tárhelyednek, ott kattints a „Részletek” gombra majd megint a következő oldalon görgess lejjebb és ott lesz a CPanel belépés. Nem tudom miért van ennyire eldugva, minden esetre mentsd el a linket.

 1. SSL telepítés

  Már elég régóta ajánlott a HTTPS használata a weboldalaknál. Ha a szolgáltatód kéred meg, hogy állítsa be, akkor valószínűleg valami drágább dolgot fog ajánlani és bátran ki is számlázza Neked. Szerencsére alapvetően elegendő az ingyenes Let’s Encrypt is, amit a CPanel-ből tudsz telepíteni. 

  Keresd meg a „Biztonság” részben a „Lets Encrypt™ SSL” ikon-t és kattints is rá! A következő oldalon az „Új tanúsítvány kibocsájtása” részben kattints a megfelelő domain mellett a „kibocsájtás” gombra. Aztán a lényeg itt következik: pipáld ki a fődomain-t (pl.: „netmix.hu”), a „www”-s verzióban is (pl.:”tamsj4.sg-host.com”) és a mail-es domain-t is (pl.: „mail.netmix.hu”). Ami még kellenin fog az a „cPanel aldomain-ek hozzáadása” – ezt is pipáld be! Kicsit lejjebb görgetsz és ott lesz megint a „Kibocsájtás” gomb, nyomjál rá és kész is van!
  Let's encrypt telepítés - ingyen SSL

 2. PHP verzió és PHP opciók

  A következő elég komoly biztonsági és sebesség optimalizálási beállítást szintén a CPanel-ből érjük el. Kattints a „Select PHP version” avagy válassz PHP verziót ikonra! A megjelenő oldalon a PHP verziónál lesz egy legördülő menü, ott válaszd a legújabb verziót majd mentsd el a „Set as current” gombbal. 

  Ugyanitt látsz különböző checkbox-okat. A lényeg, hogy legyen bejelölve a „bcmath„, „imagick„, „mbstring” és az „opcache„. A többi maradhat alapértelmezetten. Ha megvan kattints a „Mentés” gombra és ugorjunk a következő részre!

 3. Optimalizálás

  A „Select PHP version” mellett volt még egy érdekes ikon, nevezetesen, hogy „Webhely optimalizálása„. De most komolyan: ki ne akarná optimalizálni a weboldalát, bármit is jelentsen ez? Na ugye! Az ikonra kattintás után jelöld be az „Összes tartalom tömörítése” opciót majd mentés!

  WordPress optimalizálás

  Ezzel az egy dologgal már hatalmas lépést tettünk annak érdekében, hogy a Google Pagespeed teszteken jobban teljesítsünk. (Egyébként ennek a beállításnak a GZIP tömörítéshez van köze, amit akár a .htaccess fájlban is be tudunk állítani manuálisan.)

Ha ezekkel megvagyunk, akkor jöhet a lényeg, a kedvenc blogmotorunk és tartalomkezelőnk telepítése…

A WordPress telepítése

 

Telepítés 1 lépésben (1 perc alatt)

Ha már ennyire belejöttünk a cPanel használatába, akkor miért ne vennénk igénybe a segítségét most is? Nem kell külön letölteni semmit vagy adatbázisokat létrehozni manuálisan, egyszerűen csak pár kattintás és készen vagyunk. Jól hangzik? Akkor próbáld ki Te is!

Görgess le teljesen a cPanel-ben és megtalálod az „Alkalmazás telepítőt” más néven: Installatron. Itt megtalálod kiemelt, helyen sok más egyéb mellett, a várva várt WordPress-t. Ha mégsem, akkor kattints a jobb felső sarokban lévő „Tovább” gombra és keress rá a keresőjében.

WordPress install

A lényeg, hogy kattints a WordPress-re. A következő oldalon találsz róla egy kis ismertetőt, de lépjünk mindjárt tovább a „Telepítse ezt az alkalmazást” gombbal!

Installatron telepítő

A következő adatokat kell megadnod:

 1. Domain

  Mindenképpen válaszd a „https” megoldást és javaslom, hogy „www” előtaggal (www nélkül is jó lehet, ízlés kérdése, de mindenképpen úgy add meg innentől a weboldalad címét mindenhol, ahogy a böngészőben megjelenik, különben átirányítás is lesz, ami lassítja az oldal betöltését.)

  Az „Útvonal” részt hagyd üresen, illetve töröld ki, ha van ott valami. Így a gyökérmappába teszi a fájlokat, ami teljesen rendben van.

  Domain megadása

 2. WordPress verzió kiválasztása

  Egyszerűen válaszd a legújabb verziót! A nyelvnél válaszd a magyart, ha angolul nem tudsz annyira. De ha elég jó vagy angolból, akkor inkább azt válaszd, mert elvétve lehet találni értelmetlen magyar fordításokat.

  WordPress verzió kiválasztása

 3. FONTOS! Az „Adminisztrátor név”

  Nem lehet elégszer hangsúlyozni a biztonsági kérdéseket. Ez is egy olyan dolog. NE legyen „admin” felhasználónév a rendszerben! NE legyen olyan név, amit könnyen ki lehet találni a weboldal tartalmából (például a weboldal domain neve)!

  Hogy miért ne? Azért mert a gonosz kis robotok, amik járják az internetet fel akarják törni a weboldalad és ezekkel a nevekkel fogják megpróbálni először a belépést…

  Ugyan ezért a jelszavad is legyen nagyon erős: a legjobb, ha rányomsz a „generate” gombra és hagyod, hogy a rendszer találjon ki számodra valamit. A böngésző úgy is megjegyzi majd helyetted (de azért mentsd el valami biztos helyre).

  WordPress telepítés beállítások

A többi beállítást hagyd alapértelmezetten, majd kattints a „telepítés” gombra. Pár másodperc után megtörténik a csoda… Megszületik a weboldalad. (A belépési linket megkapod email-ben is) Ha minden rendben, akkor még ne menj semerre mert van még egy pár dolog!

Telepítés után

Alternatív telepítés módszerek

 

Biztonságosabb WordPress telepítése több lépésben (FTP nélkül)

Ha szereted bonyolítani a dolgokat, vagy valamiért nincs a szolgáltatódnál alkalmazás telepítő vagy szeretnéd még BIZTONSÁGOSABBÁ tenni a weboldalad, akkor Neked ez a legjobb módszer…

Egy kicsit több előkészületre lesz szükség:

 1. Adatbázis létrehozása. Ismét fordulj a cPanel-hez és keresd meg az „Adatbázisok” részt. Azon belül kattints a „MySQL adatbázisok” ikonra.
  MySQL adatbázisokA következő oldalon több dolgot is kell majd csinálnod.
  Először egy új adatbázist kell létrehozni. Adj neki valami nem túl egyszerű nevet és mentsd el egy jegyzettömbbe mert még kelleni fog.
  Új adatbázis létrehozásaHa ez megvan, akkor kelleni fog egy új adatbázis felhasználó is. Itt is valami bonyolultabb nevet találj ki és használd a jelszógenerátort! Ments el a nevet és a jelszót a jegyzettömbbe!
  Új adatbázis felhasználó létrehozásaMár csak egy lépés van hátra: a felhasználót hozzá kell csatlakoztatni az adatbázishoz. Válaszd ki a létrehozott adatbázist és a felhasználót és nyomj a „Hozzáadás” gombra!
  Felhasználó hozzáadása az adatbázishozA megjelenő oldalon pipáld ki, hogy „Összes jogosultság” majd mentés.
  Adatbázis jogosultságokEzzel meg is volnánk, megvan az adatbázis, amit majd meg fogunk adni a WordPress telepítőnek.
 2. Töltsd le a WordPress-t erről az oldalról. Letöltés után tömörítsd ki valahova és nyisd meg a kitömörített mappát. A mappán belül jelölj ki mindent és tömörítsd be egy fájlba (Windows-on tökéletes a jobb klikk után lévő „Küldés”->”Tömörített mappa” opció).
 3. Ha megvan a tömörített fájl, akkor menj a cPanel-be és nyisd meg a „Fájlkezelőt„. Kell egy olyan mappának lennie, hogy „public_html”. Oda töltsd fel az előző pontban létrehozott tömörített mappát. Majd a „Kicsomagolás” gombbal bontsd ki a tartalmát.
 4. Ha minden jól ment, akkor a böngészőbe beírva a weboldal nevét (a domain nevet) a WordPress telepítő fog üdvözölni. A második oldalon kell majd megadni az adatbázis adatokat. Csak másold be a jegyzettömbből mindent a megfelelő helyre. Az adatbázis kiszolgáló maradjon „Localhost„. Ha nem fog működni valamiért az adatbázis kapcsolat, akkor majd a végén elmondom mit tegyél.
  Ha sikerült a telepítés, akkor megjelenik egy képernyő, ahol kéri a weboldal adatokat. Természetesen itt is adj meg nehéz jelszót és felhasználó nevet. Javaslom, hogy kapcsold be a „keresőrobotok tiltását” is!
  És mitől lett így biztonságosabb a weboldalad? Mivel bonyolult adatbázis nevet és felhasználónevet hoztál létre és a WordPress adatbázis előtagot is meg tudtad változtatni valami olyanra, ami nem a szokásos, ezért nehezebb lesz támadni a hackereknek is! Nagyszerű!
  Az alábbi képeken látod a telepítő teljes futását:

WordPress telepítés saját gépre INGYEN

Ha egyelőre csak ismerkedni szeretnél az egész WordPress-el, akkor bármilyen gépre fel tudod könnyedén telepíteni csak kövesd az alábbi útmutatót!

 1. Kattints ide és töltsd le a XAMPP nevű programcsomagot majd telepítsd a gépedre. Elvileg csak nyomni kell a next gombot és jó lesz. Ha elakadsz kérdezz a hozzászólásokban!
 2. Telepítés után indítsd el a XAMPP Control panel-t, majd kapcsold be az „Apache” és „MySQL” modulokat a „Start” gombbal!
 3. Közben töltsd le a WordPress-t erről a linkről! Fogsz kapni egy ~12mb-os tömörített fájlt. Tömörítsd ki és a „WordPress” mappa tartalmát másold a XAMPP könyvtárba, azon belül pedig a „htdocs” mappába. Vagyis ebben a mappában lesznek a „wp-admin”, „wp-content” stb mappák és fájlok.
 4. Létre kell hoznod manuálisan az adatbázist is. Itt nem lesz cPaneles segítséged, tehát meg kell, hogy ismerkedj a PHPMyAdmin nevű alkalmazással!
  A XAMPP Contol panelen, a MySQL résznél nyomj az „Admin” gombra! Vagy írd be a böngészőbe, hogy „localhost/phpmyadmin/„! A megjelenő ablakban a balfelső sarokban lévő „Új” gombra kattints majd írd be az új adatbázis nevét és a név mellett válaszd ki, hogy „utf8_general_ci„!
  PHPMyAdmin
 5. Nincs más hátra, mint előre: nyisd meg a böngésződ és írd be, hogy „localhost„! Ha minden jól ment, akkor a WordPress telepítő fog üdvözölni. Ennek a teljes lebonyolítását az előző fejezetben láthatod. FONTOS! Itt nem hoztunk létre felhasználót az adatbázishoz. Ezt is meg lehetne csinálni, de elegendő, ha azt írod be a felhasználóhoz, hogy „root” és a jelszó mezőt üresen hagyod! A tábla előtagot sem kell változtatni, ezt a weboldalt senki nem fogja feltörni, mert csak Te fogsz hozzáférni. Kövesd a lépéseket és ha minden jól megy, akkor a végén lesz egy WordPress a gépeden (a XAMPP legyen mindig elindítva és bekapcsolva, mert nem fog működni a WordPress).
  WordPress install localhost

WordPress telepítés utáni AZONNALI teendők

 

Biztonsági kiegészítő telepítése

Első lépés legyen, miután sikeresen beléptél a „wp-admin” oldalra, hogy letöltöd valamelyik tűzfal kiegészítőt. A legegyszerűbb és egyik legjobb a Wordfence, aminek van fizetős verziója is, de az ingyenes is elegendőnek tűnik. Telepítés után csak add meg az email címed indítsd el a tűzfalat.

Van még az All in one WP security, ami már egy kicsivel több szakértelmet igényel, de remekül elmagyarázza, hogy mit miért érdemes bekapcsolni.

Pluginek, posztok törlése

Az alap kiegészítőket töröld le! WordPress-nél az a törvény, hogy minél kevesebb plugin annál jobb. Ebbe most ne menjünk bele, hogy miért csak fogadd el! Alap kiegészítő például az „Akismet”, „Hello Dolly”, „Limit Login Attempts Reloaded” (Wordfence után nem lesz rá szükség).

Ha létrehozott magától valamilyen „Oldalt”, „Bejegyzést” vagy „Hozzászólást”, akkor azokat is töröld nyugodtan, csak terhelik az adatbázisunkat.

Keresőrobotok és egyben a Google tiltása

Mivel még csak egy kezdő oldalunk van, nulla tartalommal, ezért nem akarjuk, hogy a Google elkezdje indexelni és hátrasorolni a keresőben. Lépjünk a „Beállítások” menüben az „Olvasás” részbe. Ott pipáljuk be, hogy „Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat„. A módosítások mentése után

Weboldal karbantartás üdvözlő szöveg

Ha szégyellősek vagyunk és nem szeretnénk, hogy bárki is lássa miközben dolgozunk a weboldalunkon, akkor töltsük le a „CMP – Coming Soon & Maintenance Plugin by NiteoThemes” plugint. Válasszunk valami menő templatet és az arra járót máris meglephetjük valami pazar animációval, hogy „Éppen készítjük a weboldalt”…

Haladó tipp – robots.txt

Mivel a tárhelyünk megosztott és az erőforrásai korlátoltak, ezért nem akarjuk feltétlenül, hogy állandóan terhelje a szervert minden arra járó robot.

Ismét lépjünk be a cPanel-be (vagy FTP-vel nyissuk meg a WordPress könyvtárunkat a szerveren) és keressük meg a fájlkezelőt! Egyből a gyökérkönyvtárban keressük meg a „robots.txt„-t! Ha nincs akkor pedig hozzuk létre az új fájl létrehozása lehetőséggel! Nyissuk meg szerkesztésre és írjuk bele a következőt:

User-agent: SemrushBot
Disallow: /
User-agent: AhrefsBot
Disallow: /
User-agent: dotbot
Disallow: /

Ezzel a megnevezett botok nem fogják állandóan pásztázni az oldalunkat és nem fogják terhelni a szervert, amivel az stabilabb és gyorsabb lesz az emberi látogatóinknak.

Végszó

 

Ha valami nem érthető vagy hiányos vagy szerinted téves az információ, akkor kérlek írd meg hozzászólásban. Válaszolok, pótolom és javítom.

Ha tetszett és úgy érzed, hogy hasznos a cikk, akkor kérlek oszd meg másokkal is az alábbi megosztó gombok segítségével! Köszönöm szépen!

4 thoughts on “WordPress telepítés kezdőknek és haladóknak

 1. kovács ildikó says:

  Nagyon sokat segített!!! Köszönöööööööööööööm!
  Enélkül semmit nem tudtam volna , mert totál kezdő vagyok.
  Részletes, érthető, illusztrált, így könnyen használható.
  Szuper írás, nagyon nagy köszönet!!

  Ildikó

 2. Ági says:

  Kedves Tamás!
  Én a saját gépemre telepítettem a WP-t, ahogy leírtad úgy és minden OK vele, köszönöm. Viszont hibára futottam: a testreszabás menüm nem működik.
  Hibaüzenet: Warning: Attempt to read property „ post_status” on null in C:\xampp\htdocs\honlap neve\wp-admin\includes\template.php on line 2181
  Én Visual Studio Code-dal betöltöttem a megadott sort, de nem tudom pontosan, hogyan kellene átírnom:
  if ( ‘private’ === $post->post_status && ‘private’ !== $post_status ) {
  $post_states[‘private’] = _x( ‘Private’, ‘post status’ );
  Esetleg ebben tudnál segíteni?
  Ha igen, előre is köszönöm! Ági

  • Jancsovics TAMÁS says:

   Kedves Ági!
   Az említett fájl teljesen gyártói, abban nem hiszem, hogy bármit is át kellene írni. Próbálj esetleg más sablon-t letölteni és aktiválni.
   Ezt a hibaüzenetet egyből a friss telepítés után kaptad? Ha igen, akkor valami elcsúszhatott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük